Daily NCSC-FI news followup 2021-01-10

Eilakaisla joutui kyber­hyökkäyksen kohteeksi henkilö­tietojen vuoto ei pois suljettua

www.hs.fi/kotimaa/art-2000007731435.html Henkilöstöpalvelualan yritys Eilakaisla joutui viikonloppuna kyberhyökkäyksen kohteeksi. Yritys tiedotti sunnuntaina, että kiristyshaittaohjelmalla perjantaina tehdyn hyökkäyksen vuoksi Eilakaislan palvelin lakkasi sinä päivänä toimimasta. Hyökkäyksen takia on mahdollista, että työnhakijoiden ja työntekijöiden henkilötietoja sekä asiakkaiden laskutustietoja on vaarantunut.. Myös:

yle.fi/uutiset/3-11730761.

www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000007731487.html

Miten kyber­uhkien torjuntaa pitäisi kehittää?

www.tivi.fi/uutiset/tv/1cfc4f24-2da5-4a3a-9d86-26f9f0898f81 Kirsi Karlamaa, pääjohtaja, Traficom. Kehitetään määrätietoisesti osaamista, koulutusta, yhteistyötä, vahvaa kotimaista kyberteollisuutta, ja osittaista kyberomavaraisuutta. Kyber­turvallisuus on kaikkien asia. Yhtä hopealuotia ei ole.

Apple removed Parler from the App Store for inciting violence

www.bleepingcomputer.com/news/apple/apple-removed-parler-from-the-app-store-for-inciting-violence/ Apple has removed the Parler social network app from the App Store for violating policies, including not providing an updated moderation plan or an updated app with objectionable content removed. Since the U.S. Capitol Building riot on January 6th, 2021, there has been an increase in social networking posts that incite violence against politicians, law enforcement, and organizations that supporters.

Maldoc Analysis With CyberChef

isc.sans.edu/forums/diary/Maldoc+Analysis+With+CyberChef/26968/ In diary entry “Maldoc Strings Analysis” I show how to analyze a malicious document, by extracting and decoding strings with command-line tools. In this video, I analyze the same malicious Word document, using CyberChef only. This is possible, because this particular maldoc contains a very long string with the payload, and this string can be extracted without parsing the structure of this .doc file.

New Zealand Reserve Bank suffers data breach via hacked storage partner

www.bleepingcomputer.com/news/security/new-zealand-reserve-bank-suffers-data-breach-via-hacked-storage-partner/ The Reserve Bank of New Zealand, known as Te Ptea Matua, has suffered a data breach after threat actors hacked a third-party hosting partner. The Reserve Bank is the central bank of New Zealand and is responsible for creating monetary policy to stabilize prices in the country. On January 10th, the Reserve Bank disclosed that they had suffered a data breach after attackers illegally accessed data stored at a third-party hosting provider.

You might be interested in …

Daily NCSC-FI news followup 2020-07-23

Merenkulun kyberiskut räjähtävät käsiin, eikä virustorjunta auta kiristyskeinona voi olla rahtiöljyn vuodatus mereen [maksumuurin takana] www.tivi.fi/uutiset/tv/59eb2925-2fb9-4fdf-bafc-da96eaca6b18 Merenkulun operatiiviset järjestelmät ovat nopeasti nousseet kyberrikollisten muotikohteiksi. Osa alan yrityksistä tuudittautuu väärän turvallisuuden tunteeseen sen sijasta, että opittaisiin suojaamaan edes oikeita kohteita. Satamissa ja varustamoissa tietoturvatapausten määrä on vuodesta 2017 lähtien kivunnut huikeat 900 prosenttia. Vuoden loppuun mennessä […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2020-08-19

A New Fileless P2P Botnet Malware Targeting SSH Servers Worldwide thehackernews.com/2020/08/p2p-botnet-malware.html Cybersecurity researchers today took the wraps off a sophisticated, multi-functional peer-to-peer (P2P) botnet written in Golang that has been actively targeting SSH servers since January 2020.. Called “FritzFrog,” the modular, multi-threaded and file-less botnet has breached more than 500 servers to date, infecting well-known […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2021-01-12

Going Rogue a Mastermind Behind Android Malware Returns with a New RAT blog.checkpoint.com/2021/01/12/going-rogue-a-mastermind-behind-android-malware-returns-with-a-new-rat/ Now more than ever, we rely on our smartphones to keep in touch with our work, our families and the world around us. There are over 3.5 billion smartphone users worldwide, and it is estimated that over 85% of those devices around […]

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.