Daily NCSC-FI news followup 2020-08-10

Onko Android-puhelimessasi haittaohjelma? Nämä oireet enteilevät pahaa

www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000006594928.html Haittaohjelmat uhkaavat Android-käyttäjiä jopa virallisessa Google Play -latauskaupassa. Niiden aiheuttamat vahingot voivat näkyä esimerkiksi puhelinlaskussa, mutta haittaohjelman voi usein tunnistaa jo ennen sitä tarkkailemalla puhelimen käytöstä.

FBI says an Iranian hacking group is attacking F5 networking devices

www.zdnet.com/article/fbi-says-an-iranian-hacking-group-is-attacking-f5-networking-devices/ Sources: Attacks linked to a hacker group known as Fox Kitten (or Parisite), considered Iran’s “spear tip” when it comes to cyber-attacks. A group of elite hackers associated with the Iranian government has been detected attacking the US private and government sector, according to a security alert sent by the FBI last week.

SBA phishing scams: from malware to advanced social engineering

blog.malwarebytes.com/scams/2020/08/sba-phishing-scams-from-malware-to-advanced-social-engineering/ A number of threat actors continue to take advantage of the ongoing coronavirus pandemic through phishing scams and other campaigns distributing malware.

DDoS Attacks Cresting Amid Pandemic

threatpost.com/ddos-attacks-cresting-pandemic/158211/ Attacks were way up year-over-year in the second quarter as people continue to work from home. The number of distributed denial-of-service (DDoS) attacks spiked in the second quarter of 2020, researchers said. According to the latest Kaspersky quarterly DDoS attacks report, DDoS events were three times more frequent in comparison to the second quarter last year (up 217 percent), and were up 30 percent from the number of DDoS attacks observed in the first quarter of 2020. Read also:

securelist.com/ddos-attacks-in-q2-2020/98077/

Suomalainen tietoturva-startup voitolliseksi jo kahdessa vuodessa Kryptografia on tarkkaa bisnestä: “Isolta firmalta vaatii rohkeutta tilata kriittisiä toimintoja pienemmältä tekijältä”

www.kauppalehti.fi/uutiset/suomalainen-tietoturva-startup-voitolliseksi-jo-kahdessa-vuodessa-kryptografia-on-tarkkaa-bisnesta-isolta-firmalta-vaatii-rohkeutta-tilata-kriittisia-toimintoja-pienemmal… Otaniemeläinen tietoturva-alan kasvuyhtiö Xiphera katsoo, että laitteistopohjainen kryptografia olisi usein turvallisempi ratkaisu tietojen salaamiseen kuin tavanomainen ohjelmistoihin perustuva salaus. Tarve korostuu kriittisissä käyttötarkoituksissa, kuten teollisuusautomaatiossa ja kriittisessä infrastruktuurissa. Näissä kohteissa laitteistollinen salaus onkin alkanut yleistyä viime vuosina, Xipheran toimitusjohtaja ja toinen perustajaosakas Matti Tommiska sanoo. Xiphera ei kuitenkaan itse tuota konkreettisia laitteita, vaan suunnittelee salaustoiminnallisuuksia fyysisesti ohjelmoitaviin fpga-piireihin. Teollisuusautomaation lisäksi esimerkkisovelluksia fpga-pohjaiselle fyysiselle tietoturvalle ovat esineiden internet, etäohjaus, hajautettu laskenta sekä korkean tietoturvan viestintä.

Bulletin (SB20-223) – Vulnerability Summary for the Week of August 3, 2020

us-cert.cisa.gov/ncas/bulletins/sb20-223 The CISA Vulnerability Bulletin provides a summary of new vulnerabilities that have been recorded by the National Institute of Standards and Technology (NIST) National Vulnerability Database (NVD) in the past week. NVD is sponsored by CISA. In some cases, the vulnerabilities in the bulletin may not yet have assigned CVSS scores. Please visit NVD for updated vulnerability entries, which include CVSS scores once they are available.

Office Drama on macOS – infecting macOS via macro-laden documents and 0days

objective-see.com/blog/blog_0x4B.html

You might be interested in …

Daily NCSC-FI news followup 2019-10-10

Pair Locking your iPhone with Configurator 2 arkadiyt.com/2019/10/07/pair-locking-your-iphone-with-configurator-2/ “In response to the recent iphone bootrom bug (and also because I was already in the market for a new phone), I recently purchased a new iPhone XR. This gave me a chance to re-run the steps required to pair lock the device, a process which prevents […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2020-01-18

Microsoft Issues Mitigation for Actively Exploited IE Zero-Day www.bleepingcomputer.com/news/security/microsoft-issues-mitigation-for-actively-exploited-ie-zero-day/ Microsoft published a security advisory containing mitigation measures for an actively exploited zero-day remote code execution (RCE) vulnerability impacting Internet Explorer.. Redmond’s advisory says that the company is aware of “limited targeted attacks” targeting this vulnerability. Kriittinen nollapäivähaavoittuvuus Internet Explorerissa (CVE-2020-0674) www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/kriittinen-nollapaivahaavoittuvuus-internet-explorerissa-cve-2020-0674 Microsoft on julkaissut tiedotteen […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2020-01-05

Austria: Cyberangriff auf Außenministerium orf.at/stories/3149769/ Die IT-Systeme des Außenministeriums sind derzeit offenbar Ziel eines schwerwiegenden Cyberangriffs. Der Angriff lief auch am Sonntag weiter, so Außenamtssprecher Peter Guschelbauer. Vonseiten des Ministeriums vermutet man einen Angriff eines staatlichen Akteurs.. Also www.bbc.com/news/world-europe-50997773 US announces AI software export restrictions www.theverge.com/2020/1/5/21050508/us-export-ban-ai-software-china-geospatial-analysis The ban, which comes into force on Monday, is […]

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.