Daily NCSC-FI news followup 2020-05-25

Don’t Be Fooled by Covid-19 Contact-Tracing Scams

www.wired.com/story/covid-19-contact-tracing-scams/ Fraudsters have found yet another way to take advantage of the pandemic.

Fresh UK review into Huawei role in 5G networks

www.bbc.com/news/business-52792587 The UK government is conducting a new review into the impact of allowing Huawei telecoms equipment to be used in British 5G networks. The National Cyber Security Centre (NCSC) involvement comes after the US brought fresh sanctions against the Chinese company, citing security fears. Read also:

www.tivi.fi/uutiset/tv/d6657c68-e98f-43c0-8ef5-d7b49b0f267e and

www.theguardian.com/technology/2020/may/24/cyber-security-review-may-lead-to-huawei-loss-of-uk-5g-deal

Suomalaisille sataa petollisia tekstareita huijaus iskee eri puhelimiin eri tavalla

www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000006518378.html Huijaussivusto matkii evästeilmoitusta myöten Postin verkkosivuja. Myös käyttäjän puhelinnumero yritetään urkkia.

Iphonelle tehtiin temppu, jollaista ei ole nähty vuosiin Applelle tuli kiire

www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000006518534.html Unc0ver-niminen hakkeritiimi julkaisi niin sanotun jailbreak-ohjelman, joka toimii jopa viimeisimmässä iOS:n versiossa 13.5. Jailbreak on tapa saada puhelimeen täydet käyttövaltuudet. Silloin siihen on esimerkiksi mahdollista asentaa ohjelmia muualta kuin Applen virallisesta kauppapaikasta App Storesta. Sellaista ei kuitenkaan voi suositella tietoturvasyistä. Read also:

thehackernews.com/2020/05/iphone-ios-jailbreak-tools.html

ThreatList: People Know Reusing Passwords Is Dumb, But Still Do It

threatpost.com/threatlist-people-know-reusing-passwords-is-dumb-but-still-do-it/155996/ Even seeing data breaches in the news, more than half of consumers are still reusing passwords. More than half of people haven’t changed their password in the last year even after they’ve heard about a data breach in the news.

Tietosuojavaltuutetun toimiston seuraamuskollegio määräsi kolme seuraamusmaksua tietosuojarikkomuksista

tietosuoja.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tietosuojavaltuutetun-toimiston-seuraamuskollegio-maarasi-kolme-seuraamusmaksua-tietosuojarikkomuksista Seuraamuskollegio määräsi 18. toukokuuta seuraamusmaksun kolmelle yritykselle tietosuojalainsäädännön rikkomisesta. Rikkomukset koskevat puutteellista informointia tietosuojaoikeuksista, vaikutustenarvioinnin tekemättä jättämistä ja tarpeettomien henkilötietojen keräämistä.

Älykäs energia on alttiina kyberiskuille Vaasan yliopisto kehittää energiajärjestelmien kyberturvallisuusosaamista

www.epressi.com/tiedotteet/tiede-ja-tutkimus/alykas-energia-on-alttiina-kyberiskuille-vaasan-yliopisto-kehittaa-energiajarjestelmien-kyberturvallisuusosaamista.html Kun energiajärjestelmät digitalisoituvat, hajautuvat ja verkottuvat, haasteeksi kasvaa turvallisuus. Mitä enemmän älyä järjestelmiin kertyy, sitä haavoittuvimpia ne ovat kyberhyökkäyksille. Vaasan yliopistossa ryhdytäänkin kehittämään energiajärjestelmiin liittyvää kyberturvallisuusosaamista. Lue myös:

www.univaasa.fi/fi/research/projects/cr_des/

Hacker extorts online shops, sells databases if ransom not paid

www.bleepingcomputer.com/news/security/hacker-extorts-online-shops-sells-databases-if-ransom-not-paid/ More than two dozen SQL databases stolen from online shops in various countries are being offered for sale on a public website. In total, the seller provides over 1.5 million rows of records but the amount of stolen data is much larger.

You might be interested in …

Daily NCSC-FI news followup 2020-01-04

Police Tracked a Terror Suspect Until His Phone Went Dark After a Facebook Warning www.morningstar.com/news/dow-jones/202001026663/police-tracked-a-terror-suspect-until-his-phone-went-dark-after-a-facebook-warning WhatsApp, Facebook Inc.’s popular messaging tool, had just notified about 1,400 users — among them the suspected terrorist — that their phones had been hacked by an “advanced cyber actor.” An elite surveillance team was using spyware from NSO Group, […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2020-05-28

Counter Threat Unit Researchers Publish Threat Group Definitions www.secureworks.com/blog/counter-threat-unit-researchers-publish-threat-group-definitions Today, the Secureworks® Counter Threat Unit (CTU) research team began publishing Threat Group profiles on the Secureworks website. The profiles include a summary of the groups, their objectives, other aliases by which the groups are known, and the malware they use. Both criminal and government-sponsored Threat […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2020-03-14

Etätyö kaatoi valtion salatun verkkoyhteyden työntekijöiltä estetään Facebookiin pääsy ensi viikolla yle.fi/uutiset/3-11255717 Moni työpaikka kehottaa nyt tekemään etätöitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Salattuja eli VPN-verkkoyhteyksiä ei ole kuitenkaan suunniteltu siten, että suurin osa työntekijöistä olisi etätöissä. Silloin ne saattavat kaatua. Kapasiteettia kuormittaa käyttäjämäärän lisäksi se, mitä käyttäjät tekevät verkossa. Esimerkiksi videoiden katsominen kuormittaa verkkoa. Keskisuurissa ja […]

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.