Daily NCSC-FI news followup 2020-04-13

How to protect yourself from cyberattacks that exploit Covid-19

www.pandasecurity.com/mediacenter/business/cyberattacks-exploit-covid-19/ The current coronavirus COVID-19 pandemic is changing the business landscape. The most immediate change that has been seen in many countries is the sudden increase in the amount of people working from home. Because of this change, the attack surface has increased significantly, forcing companies to strengthen their cybersecurity measures to ensure they dont suffer at the hands of cybercriminals.

Think Fast: Time Between Disclosure, Patch Release and Vulnerability Exploitation Intelligence for Vulnerability Management, Part Two

www.fireeye.com/blog/threat-research/2020/04/time-between-disclosure-patch-release-and-vulnerability-exploitation.html Attackers are in a constant race to exploit newly discovered vulnerabilities before defenders have a chance to respond. FireEye Mandiant Threat Intelligence research into vulnerabilities exploited in 2018 and 2019 suggests that the majority of exploitation in the wild occurs before patch issuance or within a few days of a patch becoming available.

Kaikkia tapauksia ei ole tuotu julkisuuteen hyökkääjät halvaannuttavat yrityksen koko järjestelmän vaatiakseen lunnaita

www.tivi.fi/uutiset/tv/f712b462-7905-4a05-8d9b-155db4e4c60d Verkkorikolliset ovat alkaneet metsästää suurta saalista eivätkä tyydy enää yksittäisten koneiden kaappaamiseen, varoittaa Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Kalle Luukkainen.

Over 500,000 Zoom accounts sold on hacker forums, the dark web

www.bleepingcomputer.com/news/security/over-500-000-zoom-accounts-sold-on-hacker-forums-the-dark-web/ Over 500 hundred thousand Zoom accounts are being sold on the dark web and hacker forums for less than a penny each, and in some cases, given away for free.

Dell releases new tool to detect BIOS attacks

www.zdnet.com/article/dell-releases-new-tool-to-detect-bios-attacks/ Dell makes new tool named SafeBIOS Events & Indicators of Attack available for download for all Dell commercial PCs.

5g-verkkoja pelkäävät salaliitto­teoreetikot ryhtyivät polttamaan tukiasemia Britanniassa ja Hollannissa, Facebook suitsii yllytystä

www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006473240.html 5g-teknologian ja koronaviruksen leviämisen väliseen yhteyteen uskovat ihmiset ovat sabotoineet tukiasemia ja uhkailleet verkkojen asentajia. Uuden teknologian vastainen liikehdintä on levinnyt jopa 30 maahan, myös Suomeen.

Look at the same phishing campaign 3 months apart

isc.sans.edu/forums/diary/Look+at+the+same+phishing+campaign+3+months+apart/26018/

You might be interested in …

Daily NCSC-FI news followup 2020-02-03

TERVEYSTALON SÄHKÖISEEN VERKKOAJANVARAUKSEEN ON KOHDISTUNUT TIETOJENKALASTELUA www.terveystalo.com/fi/Sijoittajat/Tiedotteet/?crid=2AECEBB792F63309 Terveystalon sähköiseen verkkoajanvaraukseen on kohdistunut tietojenkalastelua. Tämän seurauksena yksittäisten henkilöiden henkilötunnus on todennäköisesti saatu selvitettyä. Verkkoajanvarauksessa ei käsitellä potilastietoja, ainoastaan nimi- ja henkilötunnustietoja. Potilastietoja verkkoajanvarauksen kautta ei saa selvitettyä.. Lue myös yle.fi/uutiset/3-11189706, www.hs.fi/kotimaa/art-2000006393563.html, www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000006394014.html ja www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000006394067.html Hakkerointi on yhtä murhaava ase kuin ohjusisku, sanoo Israelin armeijan tiedustelun veteraani […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2019-10-10

Pair Locking your iPhone with Configurator 2 arkadiyt.com/2019/10/07/pair-locking-your-iphone-with-configurator-2/ “In response to the recent iphone bootrom bug (and also because I was already in the market for a new phone), I recently purchased a new iPhone XR. This gave me a chance to re-run the steps required to pair lock the device, a process which prevents […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2020-10-28

Vastaamo-kiristäjä pysyi piilossa vaikka lunnaiden maksuaika umpeutui nyt uhkana uhrien identiteettivarkaudet yle.fi/uutiset/3-11618253 Kiristäjä ei tiettävästi julkaissut uusia henkilötietoja tai potilaskertomuksia tiistaina, kuten uhkasi. Vastaamo-kiristyksen uhrien tietoja levitetään nyt uudella tavalla asiantuntijat: Harkitse tarkkaan, mitä kirjoitat someen www.is.fi/digitoday/art-2000006702529.html Tiedetään, että idiootit pimeässä verkossa ovat jo levittäneet poliisien, kansanedustajien ja muiden julkisuuden henkilöiden potilastietoja, sanoo F-Securen tietoturvajohtaja […]

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.