Daily NCSC-FI news followup 2020-02-16

Rikolliset huijasivat 2,6 miljoonaa Puerto Ricon hallitukselta

www.tivi.fi/uutiset/tv/be9c0d32-bac0-42b0-ae4d-2ea0bca660cc Puerto Ricossa on paljastunut tapaus, jossa hakkerit ovat onnistuneet saamaan omalle tililleen peräti 2,6 miljoonaa paikallisen hallinnon rahoja. Tarkkaa huijauskeinoa ei ole paljastettu, mutta Softpedian mukaan hakkerit onnistuivat jollakin konstilla vaihtamaan yhden tilinumeron, ja sitä kautta rahat valuivat vääriin käsiin.

Israelilaissotilaita houkuteltiin naisten avulla – seksikuvien sijasta kännykkään tuli Hamasin haittaohjelma

yle.fi/uutiset/3-11211604?origin=rss Yhteyttä miessotilaisiin etsiviksi kauniiksi naisiksi tekeytyneet Hamasin jäsenet pyysivät israelilaisia lataamaan sovelluksen, jonka avulla he voisivat jakaa toisilleen valokuvia. Kyseessä oli kuitenkin Hamasin haittaohjelma, jonka avulla järjestö pääsi käsiksi sotilaiden kännyköissä oleviin tietoihin.

Windows 10:n Hallittu kansion käyttö -ominaisuus voi suojata kiristysohjelmilta

www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000006407643.html Microsoftin mukaan ominaisuus “suojaa laitteen tiedostot, kansiot ja muistialueet haitallisten sovellusten luvattomilta muutoksilta”. Kiristysohjelma ei siis toisin sanoen pääse salaamaan käyttäjän tietoja ja vaatimaan niistä lunnaita.

IOTA cryptocurrency shuts down entire network after wallet hack

www.zdnet.com/article/iota-cryptocurrency-shuts-down-entire-network-after-wallet-hack/#ftag=RSSbaffb68 Hackers exploit vulnerability in official IOTA wallet to steal millions. While the IOTA team has not confirmed the value of the stolen funds, open-source reportings has the total at around $1.6 million worth of IOTA coins.

You might be interested in …

Daily NCSC-FI news followup 2020-08-19

A New Fileless P2P Botnet Malware Targeting SSH Servers Worldwide thehackernews.com/2020/08/p2p-botnet-malware.html Cybersecurity researchers today took the wraps off a sophisticated, multi-functional peer-to-peer (P2P) botnet written in Golang that has been actively targeting SSH servers since January 2020.. Called “FritzFrog,” the modular, multi-threaded and file-less botnet has breached more than 500 servers to date, infecting well-known […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2020-09-09

Netwalker ransomware hits Pakistan’s largest private power utility www.bleepingcomputer.com/news/security/netwalker-ransomware-hits-pakistans-largest-private-power-utility/ K-Electric, the sole electricity provider for Karachi, Pakistan, has suffered a Netwalker ransomware attack that led to the disruption of billing and online services. In a Tor payment page seen by BleepingComputer, the ransomware operators demand a $3, 850, 000 ransom payment. If a ransom is […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2019-09-25

This vBulletin vBug is vBad: Zero-day exploit lets miscreants hijack vulnerable web forums www.theregister.co.uk/2019/09/24/vbulletin_vbug_zeroday/ Hackers can inject system commands via version 5 of software, no patch available. An anonymous bug hunter has publicly disclosed a zero-day flaw in the version 5 of the popular vBulletin forum software than can be exploited over the internet to […]

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.