Daily NCSC-FI news followup 2020-02-16

Rikolliset huijasivat 2,6 miljoonaa Puerto Ricon hallitukselta

www.tivi.fi/uutiset/tv/be9c0d32-bac0-42b0-ae4d-2ea0bca660cc Puerto Ricossa on paljastunut tapaus, jossa hakkerit ovat onnistuneet saamaan omalle tililleen peräti 2,6 miljoonaa paikallisen hallinnon rahoja. Tarkkaa huijauskeinoa ei ole paljastettu, mutta Softpedian mukaan hakkerit onnistuivat jollakin konstilla vaihtamaan yhden tilinumeron, ja sitä kautta rahat valuivat vääriin käsiin.

Israelilaissotilaita houkuteltiin naisten avulla – seksikuvien sijasta kännykkään tuli Hamasin haittaohjelma

yle.fi/uutiset/3-11211604?origin=rss Yhteyttä miessotilaisiin etsiviksi kauniiksi naisiksi tekeytyneet Hamasin jäsenet pyysivät israelilaisia lataamaan sovelluksen, jonka avulla he voisivat jakaa toisilleen valokuvia. Kyseessä oli kuitenkin Hamasin haittaohjelma, jonka avulla järjestö pääsi käsiksi sotilaiden kännyköissä oleviin tietoihin.

Windows 10:n Hallittu kansion käyttö -ominaisuus voi suojata kiristysohjelmilta

www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000006407643.html Microsoftin mukaan ominaisuus “suojaa laitteen tiedostot, kansiot ja muistialueet haitallisten sovellusten luvattomilta muutoksilta”. Kiristysohjelma ei siis toisin sanoen pääse salaamaan käyttäjän tietoja ja vaatimaan niistä lunnaita.

IOTA cryptocurrency shuts down entire network after wallet hack

www.zdnet.com/article/iota-cryptocurrency-shuts-down-entire-network-after-wallet-hack/#ftag=RSSbaffb68 Hackers exploit vulnerability in official IOTA wallet to steal millions. While the IOTA team has not confirmed the value of the stolen funds, open-source reportings has the total at around $1.6 million worth of IOTA coins.

You might be interested in …

Daily NCSC-FI news followup 2020-07-18

Cloudflare outage takes down Discord, BleepingComputer, and other sites www.bleepingcomputer.com/news/technology/cloudflare-outage-takes-down-discord-bleepingcomputer-and-other-sites/ Cloudflare is having an outage that is affecting many sites including Discord, BleepingComputer, and others. It is not known what is causing the outage, but users will not be able to connect to the sites depending on the region you are located. Read also: www.forbes.com/sites/daveywinder/2020/07/18/internet-down-human-error-not-cyber-attack-to-blame-says-cloudflare/ […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2020-03-21

Revamped HawkEye Keylogger Swoops in on Coronavirus Fears threatpost.com/revamped-hawkeye-keylogger-coronavirus-fears/154013/ Theres a new variant of the HawkEye keylogging malware making the rounds, featuring expanded info-stealing capabilities. Its operators are looking to capture the zeitgeist around the novel coronavirus. Its being distributed using spam that purports to be an alert from the Director-General of the World Health […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2019-06-11

Wi-Fi in the office convenient but risky www.kaspersky.com/blog/vulnerable-wi-fi/27250/ Almost every office has a Wi-Fi network today, and sometimes more than one. Who wants to connect laptops with a cable? And forget about smartphones and tablets! However, a wireless network can be a weak point in your IT infrastructure. Not all companies use complex and unique […]

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.