Daily NCSC-FI news followup 2020-02-16

Rikolliset huijasivat 2,6 miljoonaa Puerto Ricon hallitukselta

www.tivi.fi/uutiset/tv/be9c0d32-bac0-42b0-ae4d-2ea0bca660cc Puerto Ricossa on paljastunut tapaus, jossa hakkerit ovat onnistuneet saamaan omalle tililleen peräti 2,6 miljoonaa paikallisen hallinnon rahoja. Tarkkaa huijauskeinoa ei ole paljastettu, mutta Softpedian mukaan hakkerit onnistuivat jollakin konstilla vaihtamaan yhden tilinumeron, ja sitä kautta rahat valuivat vääriin käsiin.

Israelilaissotilaita houkuteltiin naisten avulla – seksikuvien sijasta kännykkään tuli Hamasin haittaohjelma

yle.fi/uutiset/3-11211604?origin=rss Yhteyttä miessotilaisiin etsiviksi kauniiksi naisiksi tekeytyneet Hamasin jäsenet pyysivät israelilaisia lataamaan sovelluksen, jonka avulla he voisivat jakaa toisilleen valokuvia. Kyseessä oli kuitenkin Hamasin haittaohjelma, jonka avulla järjestö pääsi käsiksi sotilaiden kännyköissä oleviin tietoihin.

Windows 10:n Hallittu kansion käyttö -ominaisuus voi suojata kiristysohjelmilta

www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000006407643.html Microsoftin mukaan ominaisuus “suojaa laitteen tiedostot, kansiot ja muistialueet haitallisten sovellusten luvattomilta muutoksilta”. Kiristysohjelma ei siis toisin sanoen pääse salaamaan käyttäjän tietoja ja vaatimaan niistä lunnaita.

IOTA cryptocurrency shuts down entire network after wallet hack

www.zdnet.com/article/iota-cryptocurrency-shuts-down-entire-network-after-wallet-hack/#ftag=RSSbaffb68 Hackers exploit vulnerability in official IOTA wallet to steal millions. While the IOTA team has not confirmed the value of the stolen funds, open-source reportings has the total at around $1.6 million worth of IOTA coins.

You might be interested in …

Daily NCSC-FI news followup 2019-08-07

SWAPGS Vulnerability in Modern CPUs Fixed in Windows, Linux, ChromeOS www.bleepingcomputer.com/news/security/swapgs-vulnerability-in-modern-cpus-fixed-in-windows-linux-chromeos/ At BlackHat today, Bitdefender disclosed a new variant of the Spectre 1 speculative execution side channel vulnerabilities that could allow a malicious program to access and read the contents of privileged memory in an operating system.. In a statement from Intel, BleepingComputer was told […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2020-04-06

DarkHotel hackers use VPN zero-day to breach Chinese government agencies www.zdnet.com/article/darkhotel-hackers-use-vpn-zero-day-to-compromise-chinese-government-agencies/ Chinese security-firm Qihoo 360, which detected the intrusions, said the hackers used a zero-day vulnerability in Sangfor SSL VPN servers, used to provide remote access to enterprise and government networks. Attacks Simultaneously Exploiting Vulnerability in IE (CVE-2020-0674) and Firefox (CVE-2019-17026) blogs.jpcert.or.jp/en/2020/04/ie-firefox-0day.html On 8 January […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2019-09-05

FunkyBot: A New Android Malware Family Targeting Japan www.fortinet.com/blog/threat-research/funkybot-malware-targets-japan.html Last year, FortiGuard Labs identified a malware campaign targeting Japanese users. The campaign impersonated a logistics company and deployed an Android malware called FakeSpy. We have been monitoring these actors and the phishing websites they created, and recently we noticed that they have started deploying a […]

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.