Daily NCSC-FI news followup 2020-01-19

Kohta kaikki tapahtuu pilvessä Amazonin evankelista vertaa pilvipalveluita sähkölaitoksiin

yle.fi/uutiset/3-11151242 Pilvipalveluista on lyhyessä ajassa muodostunut perusta, jonka päälle arkemme rakentuu. Sähköpostit, valokuvat ja pikaviestit tallentuvat kaikki palvelinkeskuksiin eri puolille maailmaa.. Suomessa yritykset ovat viime vuosien aikana siirtyneet vauhdilla pilvipalveluiden asiakkaiksi. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tilastojen mukaan suurista suomalaisyrityksistä 90 prosenttia käyttää maksullisia pilvipalveluita.. Suunta on aivan selvä. Nyt ollaan siirtymässä kohti pilvipalveluita, sanoo EK:n johtava asiantuntija Mika Tuuliainen. Kaksikymmentä vuotta sitten jokaisella oli serveri toimiston nurkassa, mutta enää ei tarvitse olla, Tuuliainen huomauttaa.. Kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Jussi Eronen näkee pilvipalveluiden yleistymisessä sekä etuja että riskejä.. Hyökkääjät voivat tehdä yleisluontoisia huijauksia useita yrityksiä kohtaan ilman, että huijauksia pitää sen kummemmin räätälöidä, Eronen kertoo.. Hyökkäysten määrä ei kuitenkaan poista sitä seikkaa, että isoissa pilvipalveluissa tietoturva on usein paremmalla tasolla kuin yksittäisillä yrityksillä. Eronen muistuttaa, että luottamus ja turvallisuus ovat pilvipalveluille elinehto, joten niihin kiinnitetään paljon huomiota.

BayWorld event, Cyber Attack Against Foreign Trade Industry

blog.360totalsecurity.com/en/bayworld-event-cyber-attack-against-foreign-trade-industry/ Since October 2019, 360 Security Center has successively intercepted multiple cyber attacks against foreign trade, transportation, and several important maritime ports. Through a joint analysis of these attack incidents, we find that the hacker team that launched the attack is highly professional and has a powerful arsenal.. The targets of the attack are of extremely high value, so we dont think this is purely personal behavior, But a professional hacker team or APT organization.

Hacker leaks passwords for more than 500,000 servers, routers, and IoT devices

www.zdnet.com/article/hacker-leaks-passwords-for-more-than-500000-servers-routers-and-iot-devices/#ftag=RSSbaffb68 A hacker has published this week a massive list of Telnet credentials for more than 515,000 servers, home routers, and IoT (Internet of Things) “smart” devices.. The list, which was published on a popular hacking forum, includes each device’s IP address, along with a username and password for the Telnet service, a remote access protocol that can be used to control devices over the internet.

You might be interested in …

Daily NCSC-FI news followup 2021-01-03

2021 Cybersecurity Trends: Bigger Budgets, Endpoint Emphasis and Cloud threatpost.com/2021-cybersecurity-trends/162629/ Insider threats are redefined in 2021, the work-from-home trend will continue define the threat landscape and mobile endpoints become the attack vector of choice, according 2021 forecasts. After shrinking in 2020, cybersecurity budgets in 2021 climb higher than pre-pandemic limits. Authentication, cloud data protection and […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2019-11-17

Indian officials acknowledged on October 30th that a cyberattack occurred at the countrys Kudankulam nuclear power plant. thebulletin.org/2019/11/lessons-from-the-cyberattack-on-indias-largest-nuclear-power-plant/ While reactor operations at Kudankulam were reportedly unaffected, this incident should serve as yet another wake-up call that the nuclear power industry needs to take cybersecurity more seriously.. The problem of cybersecurity is not new to the […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2020-09-20

Hackers leak details of 1,000 high-ranking Belarus police officers www.zdnet.com/article/hackers-leak-details-of-1000-high-ranking-belarus-police-officers/ A group of hackers has leaked on Saturday the names and personal details of more than 1,000 high-ranking Belarusian police officers in response to violent police crackdowns against anti-government demonstrations. The leaked data included names, dates of birth, and the officers’ departments and job titles. […]

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.