Daily NCSC-FI news followup 2020-01-19

Kohta kaikki tapahtuu pilvessä Amazonin evankelista vertaa pilvipalveluita sähkölaitoksiin

yle.fi/uutiset/3-11151242 Pilvipalveluista on lyhyessä ajassa muodostunut perusta, jonka päälle arkemme rakentuu. Sähköpostit, valokuvat ja pikaviestit tallentuvat kaikki palvelinkeskuksiin eri puolille maailmaa.. Suomessa yritykset ovat viime vuosien aikana siirtyneet vauhdilla pilvipalveluiden asiakkaiksi. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tilastojen mukaan suurista suomalaisyrityksistä 90 prosenttia käyttää maksullisia pilvipalveluita.. Suunta on aivan selvä. Nyt ollaan siirtymässä kohti pilvipalveluita, sanoo EK:n johtava asiantuntija Mika Tuuliainen. Kaksikymmentä vuotta sitten jokaisella oli serveri toimiston nurkassa, mutta enää ei tarvitse olla, Tuuliainen huomauttaa.. Kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Jussi Eronen näkee pilvipalveluiden yleistymisessä sekä etuja että riskejä.. Hyökkääjät voivat tehdä yleisluontoisia huijauksia useita yrityksiä kohtaan ilman, että huijauksia pitää sen kummemmin räätälöidä, Eronen kertoo.. Hyökkäysten määrä ei kuitenkaan poista sitä seikkaa, että isoissa pilvipalveluissa tietoturva on usein paremmalla tasolla kuin yksittäisillä yrityksillä. Eronen muistuttaa, että luottamus ja turvallisuus ovat pilvipalveluille elinehto, joten niihin kiinnitetään paljon huomiota.

BayWorld event, Cyber Attack Against Foreign Trade Industry

blog.360totalsecurity.com/en/bayworld-event-cyber-attack-against-foreign-trade-industry/ Since October 2019, 360 Security Center has successively intercepted multiple cyber attacks against foreign trade, transportation, and several important maritime ports. Through a joint analysis of these attack incidents, we find that the hacker team that launched the attack is highly professional and has a powerful arsenal.. The targets of the attack are of extremely high value, so we dont think this is purely personal behavior, But a professional hacker team or APT organization.

Hacker leaks passwords for more than 500,000 servers, routers, and IoT devices

www.zdnet.com/article/hacker-leaks-passwords-for-more-than-500000-servers-routers-and-iot-devices/#ftag=RSSbaffb68 A hacker has published this week a massive list of Telnet credentials for more than 515,000 servers, home routers, and IoT (Internet of Things) “smart” devices.. The list, which was published on a popular hacking forum, includes each device’s IP address, along with a username and password for the Telnet service, a remote access protocol that can be used to control devices over the internet.

You might be interested in …

Daily NCSC-FI news followup 2019-06-11

Wi-Fi in the office convenient but risky www.kaspersky.com/blog/vulnerable-wi-fi/27250/ Almost every office has a Wi-Fi network today, and sometimes more than one. Who wants to connect laptops with a cable? And forget about smartphones and tablets! However, a wireless network can be a weak point in your IT infrastructure. Not all companies use complex and unique […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2019-12-29

UK Government exposes addresses of new year honours recipients www.theguardian.com/uk-news/2019/dec/28/government-exposes-addresses-of-new-year-honours-recipients More than 1,000 celebrities, government employees and politicians recognized in the U.K.’s traditional New Year’s Honours list this year “have had their home and work addresses posted on a government website.” IoT vendor Wyze confirms server leak www.zdnet.com/article/iot-vendor-wyze-confirms-server-leak/ Wyze, a company that sells smart devices […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2019-07-25

The Unsexy Threat to Election Security krebsonsecurity.com/2019/07/the-unsexy-threat-to-election-security/ Much has been written about the need to further secure our elections, from ensuring the integrity of voting machines to combating fake news. But according to a report quietly issued by a California grand jury this week, more attention needs to be paid to securing social media and […]

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.