Daily NCSC-FI news followup 2020-01-19

Kohta kaikki tapahtuu pilvessä Amazonin evankelista vertaa pilvipalveluita sähkölaitoksiin

yle.fi/uutiset/3-11151242 Pilvipalveluista on lyhyessä ajassa muodostunut perusta, jonka päälle arkemme rakentuu. Sähköpostit, valokuvat ja pikaviestit tallentuvat kaikki palvelinkeskuksiin eri puolille maailmaa.. Suomessa yritykset ovat viime vuosien aikana siirtyneet vauhdilla pilvipalveluiden asiakkaiksi. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tilastojen mukaan suurista suomalaisyrityksistä 90 prosenttia käyttää maksullisia pilvipalveluita.. Suunta on aivan selvä. Nyt ollaan siirtymässä kohti pilvipalveluita, sanoo EK:n johtava asiantuntija Mika Tuuliainen. Kaksikymmentä vuotta sitten jokaisella oli serveri toimiston nurkassa, mutta enää ei tarvitse olla, Tuuliainen huomauttaa.. Kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Jussi Eronen näkee pilvipalveluiden yleistymisessä sekä etuja että riskejä.. Hyökkääjät voivat tehdä yleisluontoisia huijauksia useita yrityksiä kohtaan ilman, että huijauksia pitää sen kummemmin räätälöidä, Eronen kertoo.. Hyökkäysten määrä ei kuitenkaan poista sitä seikkaa, että isoissa pilvipalveluissa tietoturva on usein paremmalla tasolla kuin yksittäisillä yrityksillä. Eronen muistuttaa, että luottamus ja turvallisuus ovat pilvipalveluille elinehto, joten niihin kiinnitetään paljon huomiota.

BayWorld event, Cyber Attack Against Foreign Trade Industry

blog.360totalsecurity.com/en/bayworld-event-cyber-attack-against-foreign-trade-industry/ Since October 2019, 360 Security Center has successively intercepted multiple cyber attacks against foreign trade, transportation, and several important maritime ports. Through a joint analysis of these attack incidents, we find that the hacker team that launched the attack is highly professional and has a powerful arsenal.. The targets of the attack are of extremely high value, so we dont think this is purely personal behavior, But a professional hacker team or APT organization.

Hacker leaks passwords for more than 500,000 servers, routers, and IoT devices

www.zdnet.com/article/hacker-leaks-passwords-for-more-than-500000-servers-routers-and-iot-devices/#ftag=RSSbaffb68 A hacker has published this week a massive list of Telnet credentials for more than 515,000 servers, home routers, and IoT (Internet of Things) “smart” devices.. The list, which was published on a popular hacking forum, includes each device’s IP address, along with a username and password for the Telnet service, a remote access protocol that can be used to control devices over the internet.

You might be interested in …

Daily NCSC-FI news followup 2020-07-20

Cybersecurity basics more important then ever in the new normal of remote work says Salesforce Chief Trust Officer www.zdnet.com/article/cybersecurity-basics-more-important-then-ever-in-the-new-normal-of-remote-work-says-salesforce-chief-trust-officer/ Jim Alkove, Chief Trust Officer at Salesforce, talks security in the new normal of remote work, cybersecurity best practices, and how security jobs can be a way to increase diversity in IT. BadPower attack corrupts fast […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2019-08-28

Avast and French police take over malware botnet and disinfect 850,000 computers decoded.avast.io/janvojtesek/putting-an-end-to-retadup-a-malicious-worm-that-infected-hundreds-of-thousands/ Cybercrime: Ransomware attacks have more than doubled this year www.zdnet.com/article/cyber-crime-ransomware-attacks-have-more-than-doubled-this-year/ TrickBot Modifications Target U.S. Mobile Users www.secureworks.com/blog/trickbot-modifications-target-us-mobile-users TrickBot added functionality to solicit PIN codes from mobile customers, which could allow threat actors to access victims voice and text communications. WootCloud Discovers ARES […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2020-06-22

Google Analytics as a data exfiltration channel www.kaspersky.com/blog/web-skimming-with-ga/35986/ Web skimming, a fairly common method of getting cardholder data from visitors of online stores, is a time-honored cybercriminal practice. Recently, however, our experts discovered a rather dangerous innovation involving the use of Google Analytics to exfiltrate stolen data. Lets explore why this is dangerous and how […]

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.