Daily NCSC-FI news followup 2019-12-31

Ghosts in the Clouds: Inside Chinas Major Corporate Hack

www.wsj.com/articles/ghosts-in-the-clouds-inside-chinas-major-corporate-hack-11577729061 A Wall Street Journal investigation has found that the attack was much bigger than previously known. It goes far beyond the 14 unnamed companies listed in the indictment, stretching across at least a dozen cloud providers, including CGI Group Inc. Tieto Oyj, a major Finnish IT services company; and International Business Machines Corp (IBM). Article behind paywall

Microsoft on ottanut haltuunsa hakkeriryhmän käyttämiä verkkotunnuksia ryhmän arvellaan toimivan Pohjois-Koreasta käsin

yle.fi/uutiset/3-11138983 Tietotekniikkajätti Microsoft on ottanut haltuun kymmenittäin hakkeriryhmän käyttämiä verkkotunnuksia. Thallium-hakkeriryhmä käytti verkkotunnuksia arkaluontoisten tietojen varastamiseen esimerkiksi valtioiden virastojen, ajatushautomoiden, kansalaisoikeusjärjestöjen ja yliopistojen työntekijöiltä.. See also:

blogs.microsoft.com/on-the-issues/2019/12/30/microsoft-court-action-against-nation-state-cybercrime/

BRONZE PRESIDENT Targets NGOs

www.secureworks.com/research/bronze-president-targets-ngos BRONZE PRESIDENT is a likely People’s Republic of China (PRC)-based targeted cyberespionage group that uses both proprietary and publicly available tools to target NGO networks.

You might be interested in …

Daily NCSC-FI news followup 2020-02-15

Edes puhelimen nollaus ei auta näin toimii häijy haittaohjelma www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000006407633.html Erittäin sitkeä xHelper-haittaohjelma on ihmetyttänyt tietoturvatutkijoita kuukausien ajan, mutta nyt sen salaisuudet ovat vihdoin selvinneet ainakin osittain. Unknown number of Bluetooth LE devices impacted by SweynTooth vulnerabilities www.zdnet.com/article/unknown-number-of-bluetooth-le-devices-impacted-by-sweyntooth-vulnerabilities/ BLE software kits from six chipset vendors impacted. More vendor names to be revealed soon. Suomalaisille soitettu […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2019-08-26

Poliisi varoittaa ihmisiä yhä yleisemmiksi käyvistä verkkorikoksista. Esimerkiksi niin sanottuja pomohuijauksia yritetään yllättäviinkin kohteisiin. www.tivi.fi/uutiset/tv/dd810717-424e-4651-b482-e5c5014dcdd5 Tänä vuonna on tehty jo 196 rikosilmoitusta epäillystä toimitusjohtajapetoksesta ja poliisin arvion mukaan yritykset ja muut rikosten kohteeksi joutuneet toimijat ovat menettäneet rikosten takia rahaa arviolta 4,2 miljoonaa euroa. Valtio aikoo fuusioida edellisen hallituksen sote- ja maakuntayhdistyksen yhteydessä perustamat it-yhtiöt […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2019-08-27

US GOV: DHS stored data from bioterrorism defense on an insecure website for a decade www.latimes.com/science/sciencenow/la-sci-biowatch-20190402-story.html Nato: a serious cyberattack could trigger Article 5 of our founding treaty. www.prospectmagazine.co.uk/world/nato-will-defend-itself We have designated cyberspace a domain in which Nato will operate and defend itself as effectively as it does in the air, on land, and at […]

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.