Daily NCSC-FI news followup 2019-12-27

Yli puolet haittaohjelmista muhii kodin älylaitteissa – kaksi asiaa, joilla tukit helpoimmat vuotopaikat

yle.fi/uutiset/3-11127237?origin=rss Kotirauhaasi häiritsevät uhat ovat varsin yksinkertaisia haittaohjelmia. Kun perusasiat ovat kunnossa, saadaan tietoturva paljon paremmaksi. Muista nämä: salasana ja laitteen päivitykset.. Nämä kaksi kriteeriä ovat myös tietoturvamerkin ehtoja laitevalmistajille – tietoturvamerkki.fi/

Kunnilla heikkoja salasanoja ja huteria palomuureja – Lahti maksoi kyberhyökkäyksen torjunnasta liki miljoonan ja jakaa nyt oppeja muillekin

yle.fi/uutiset/3-11121273?origin=rss – – Kun tuntee järjestelmän, tietää myös sen vahvuudet ja heikkoudet. Sitten voi tehdä järkevää riskianalyysiä tunnistaakseen heikoimmat lenkit, joihin kannattaa panostaa eniten, sanoo yksikönpäällikkö Arttu Lehmuskallio Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Huawei syyttää Supoa: Levittää amerikkalaisten valheita

www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000006353678.html Huawein mukaan Yhdysvaltain hallitus pyrkii vaikuttamaan maiden tiedusteluviranomaisiin sekä hallitusten päätöksentekoon.. Me emme muodosta kantojamme minkään ulkopuolisen tahon intressien pohjalta, emme myöskään kansainvälisten yritysten, Supon viestintäasiantuntija Minna Passi kertoi lausunnossaan.

Ryuk Ransomware Stops Encrypting Linux Folders

www.bleepingcomputer.com/news/security/ryuk-ransomware-stops-encrypting-linux-folders/ A Linux/Unix variant of Ryuk does not exist, but Windows 10 does contain a feature called the Windows Subsystem for Linux (WSL) that allows you to install various Linux distributions directly in Windows. These installations utilize folders with the same blacklisted names as listed above.. As the goal of most successful ransomware is to encrypt a victim’s data, but not affect the functionality of the operating system, this change makes sense

Cyber attack shuts down computers at San Antonio mental health provider

www.expressnews.com/business/health-care/article/Cyber-attack-shuts-down-computers-at-San-Antonio-14930383.php CEO Jelynne LeBlanc Burley said federal officials called the center last week about the attack, and that the centers techs isolated the threat to a single computer server. Burley decided to shut down the centers entire computer system as a precaution.

Thai officials say prison cameras were hacked, broadcast

apnews.com/5c290e2d728c573d16a71247d44b50da Authorities in Thailand say they are investigating an apparent online break-in by a computer hacker that allowed him to broadcast surveillance video from inside a prison in the countrys south.

Constant Vigilance Requires Looking Back as Well as Forward

www.securityweek.com/constant-vigilance-requires-looking-back-well-forward In spite of its notoriety and the assumption that most organizations would at least have hardened their systems to that threat, Mirai still represents a serious threat to organizations around the world.. Of the top five botnets identified during Q3 of 2019, number four was Mirai, the botnet that caused such widespread devastation in August of 2016.

You might be interested in …

Daily NCSC-FI news followup 2021-01-27

Kyberharjoitusskenaariot 2021 – uusia ideoita kyberharjoituksiin www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/kyberharjoitusskenaariot-2021-uusia-ideoita-kyberharjoituksiin Uusi Kyberharjoitusskenaariot 2021 -julkaisumme sisältää todentuntuisia kyberuhkia maksujärjestelmän tietovuodosta laajamittaiseen epidemiaan. Skenaarioiden tarkoitus on auttaa organisaatioita löytämään itselleen sopivimmat uhkakuvat, joiden torjumista ne voivat harjoitella. WORLD’S MOST DANGEROUS MALWARE EMOTET DISRUPTED THROUGH GLOBAL ACTION www.europol.europa.eu/newsroom/news/world%E2%80%99s-most-dangerous-malware-emotet-disrupted-through-global-action Law enforcement and judicial authorities worldwide have this week disrupted one of most […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2019-12-28

U.S. Coast Guard Says Ryuk Ransomware Took Down Maritime Facility www.bleepingcomputer.com/news/security/us-coast-guard-says-ryuk-ransomware-took-down-maritime-facility/ The systems encrypted by Ryuk Ransomware directly impacted the facility’s “entire corporate IT network (beyond the footprint of the facility)” [emphasis ours] and physical access and camera control systems, and it also led to “loss of critical process control monitoring systems.” Ransomware Hits Maastricht […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2019-07-10

Lapin Kansa: Kemin kaupungin tietoliikenneverkossa poikkeuksellisen pitkä vikatilanne syytä selvitetään www.lapinkansa.fi/lappi/kemin-kaupungin-tietoliikenneverkossa-poikkeuksellisen-pitka-vikatilanne-syyta-selvitetaan-3596802/ Zoom reverses course to kill off Mac local web server www.zdnet.com/article/zoom-reverses-course-to-kill-off-mac-local-web-server/ Less than a day after backing its approach to get around Safari restrictions on Mac, Zoom’s local web server is no more. New FinSpy iOS and Android implants revealed ITW securelist.com/new-finspy-ios-and-android-implants-revealed-itw/91685/ FinSpy is […]

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.