Daily NCSC-FI news followup 2019-11-22

Yli 200 kuntaa ja julkista organisaatiota harjoittelee toimintaa kyberhyökkäystilanteessa

yle.fi/uutiset/3-11081256 Väestörekisterikeskuksen Taisto19-harjoituksessa hakkeriryhmä vaatii organisaatiolta lunnaita ja toteuttaa kyberhyökkäyssarjan.

Russian Hacker Behind NeverQuest Banking Malware Gets 4 Years in U.S. Prison

thehackernews.com/2019/11/lisov-neverquest-russian-hacker.html A Russian hacker who created and used Neverquest banking malware to steal money from victims’ bank accounts has finally been sentenced to 4 years in prison by the United States District Court for the Southern District of New York.

T-Mobile Suffers Data Breach Affecting Prepaid Wireless Customers

thehackernews.com/2019/11/t-mobile-prepaid-data-breach.html The US-based telecom giant T-Mobile today disclosed a yet another data breach incident that recently exposed potentially personal information of some of the customers using its prepaid services.

Iran on yhä taitavampi sulkemaan yhteydet ulkomaailmaan Netin katkaiseminen on yleistyvä keino levottomuuksien tukahduttamiseksi

yle.fi/uutiset/3-11081324 Iranin internet-yhteydet ulkomaailmaan ovat olleet katkaistuina tai ainakin osittain poissa pian jo viikon ajan. Hallinto pani yhteydet poikki, kun kansa alkoi protestoida bensan hinnan korotusta vastaan ja yhteenotot muuttuivat verisiksi.

Telian matkapuhelinverkon häiriö korjattu yhteydet toimivat jälleen normaalisti

yle.fi/uutiset/3-11082143 Telian matkapuhelinverkossa oli laaja häiriö perjantaina.

ENISA draws Threat Landscape of 5G Networks

www.enisa.europa.eu/news/enisa-news/enisa-draws-threat-landscape-of-5g-networks/ ENISA, the European Union Agency for Cybersecurity publishes a Threat Landscape for 5G Networks, assessing the threats related to the fifth generation of mobile telecommunications networks (5G).

Edenred on joutunut haittaohjelman kohteeksi

edenred.fi/fi/edenred-on-joutunut-haittaohjelman-kohteeksi/ Edenredin tietojärjestelmiin hyökättiin eilen, marraskuun 21. päivänä. Tutkimme parhaillaan hyökkäyksen laajuutta. Tällä hetkellä työntekijämme eivät pääse työkoneilleen eikä järjestelmiimme. Asiakaspalvelumme on myös suljettu, mutta asiakastukiosiostamme löytyy vastauksia yleisimpiin kysymyksiin

Personal And Social Information Of 1.2 Billion People Discovered In Massive Data Leak

www.dataviper.io/blog/2019/pdl-data-exposure-billion-people/ On October 16, 2019 Bob Diachenko and Vinny Troia discovered a wide-open Elasticsearch server containing an unprecedented 4 billion user accounts spanning more than 4 terabytes of data. A total count of unique people across all data sets reached more than 1.2 billion people, making this one of the largest data leaks from a single source organization in history.

You might be interested in …

Daily NCSC-FI news followup 2019-11-12

BlueKeep freakout had little to no impact on patching, say experts www.theregister.co.uk/2019/11/11/bluekeep_didnt_boost_patching/ According to SANS, those reports did not do much to get people motivated. The security institute says that the rate of BlueKeep-vulnerable boxes it tracks on Shodan has been on a pretty steady downward slope since May, and the media’s rush to sound […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2020-09-17

Ransomware attack at German hospital leads to death of patient www.bleepingcomputer.com/news/security/ransomware-attack-at-german-hospital-leads-to-death-of-patient/ A person in a life-threatening condition passed away after being forced to go to a more distant hospital due to a ransomware attack. www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000006638568.html Postin nimissä lähetettäviä huijaustekstiviestejä tulee suomalaisille hyvin aktiivisesti. Ilta-Sanomat Digitoday on saanut useita ilmoituksia viime viikonloppuna ja tällä viikolla lähetetyistä […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2021-03-29

Channel Nine cyber-attack disrupts live broadcasts in Australia www.bbc.com/news/world-australia-56554641 “Our IT teams are working around the clock to fully restore our systems which have primarily affected our broadcast and corporate business units. Publishing and radio systems continue to be operational,” the company said in a statement.. See also: www.smh.com.au/technology/nine-cyber-attack-has-all-the-hallmarks-of-ransomware-without-the-ransom-20210329-p57eum.html Docker Hub images downloaded 20M times […]

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.