Daily NCSC-FI news followup 2019-08-26

Poliisi varoittaa ihmisiä yhä yleisemmiksi käyvistä verkkorikoksista. Esimerkiksi niin sanottuja pomohuijauksia yritetään yllättäviinkin kohteisiin.

www.tivi.fi/uutiset/tv/dd810717-424e-4651-b482-e5c5014dcdd5 Tänä vuonna on tehty jo 196 rikosilmoitusta epäillystä toimitusjohtajapetoksesta ja poliisin arvion mukaan yritykset ja muut rikosten kohteeksi joutuneet toimijat ovat menettäneet rikosten takia rahaa arviolta 4,2 miljoonaa euroa.

Valtio aikoo fuusioida edellisen hallituksen sote- ja maakuntayhdistyksen yhteydessä perustamat it-yhtiöt Vimanan ja SoteDigin. Asian vahvistaa Tiville alivaltiosihteeri Päivi Nerg valtiovarainministeriöstä.

www.tivi.fi/uutiset/tv/9170be5d-9e91-430a-960e-feae7e2db207

Apple Releases iOS 12.4.1 to Patch Security Flaw Behind Jailbreak (CVE-2019-8605)

www.bleepingcomputer.com/news/security/apple-releases-ios-1241-to-patch-security-flaw-behind-jailbreak/

Cisco has released a hardware tool, called 4CAN, developed to help researchers to discover vulnerabilities in automotive systems.

securityaffairs.co/wordpress/90317/hacking/4can-automotive-testing-tool.html

New Nemty Ransomware May Spread via Compromised RDP Connections

www.bleepingcomputer.com/news/security/new-nemty-ransomware-may-spread-via-compromised-rdp-connections/

WeDidIt! – Fundraising Platform Exposes 7.5 Million Records Online

securitydiscovery.com/wedidit-fundraising-platform/ 7.5 million records including full names names, user account numbers, home addresses, emails, and other identifiable details.

Detecting Bluetooth Credit Card Skimmers

www.schneier.com/blog/archives/2019/08/detecting_credi_1.html

Australia Plans to Block Domains That Host Terrorist Material During Crisis Situations

gizmodo.com/australia-plans-to-block-domains-that-host-terrorist-ma-1837560178

Microsoft is offering a Windows 7 extended security update to some users

www.zdnet.com/article/microsoft-is-offering-some-enterprise-users-a-one-year-windows-7-extended-security-update-promo/ Microsoft is running a limited-time promotion for EA and EAS customers which will give them a year of Windows 7 extended security updates for no additional charge.

Clickjacking scripts found on 613 popular sites, academics say

www.zdnet.com/article/clickjacking-scripts-found-on-613-popular-sites-academics-say/ Alexa top 250K websites — we detected 437 third-party scripts that intercepted user clicks on 613 websites, which in total receive around 43 million visits on a daily basis,” researchers said.

ThreatList: Half of All Social Media Logins Are Fraud

threatpost.com/half-social-media-logins-fraud/147688/ More than half of logins (53 percent) on social-media sites are fraudulent; and 25 percent of all new account applications on social media are fake, according to a recent analysis

You might be interested in …

Daily NCSC-FI news followup 2021-01-04

Näin tietomurto näkyy Suomessa: “Suurehkoja organisaatioita sekä yksityiseltä että julkishallinnon puolelta” www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000007719171.html Viranomaisella on tiedossa Suomessa noin kymmenen organisaatiota, joissa on käytetty haavoittuvaa SolarWindsin ohjelmistoversiota. SolarWinds Orion Platformia käytetään myös Suomessa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Helinä Turusen mukaan viranomaisilla on tiedossa “kymmenkunta organisaatiota”, joissa on käytetty haavoittuvaa ohjelmistoversiota. China’s APT hackers move to […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2020-11-25

Laser-Based Hacking from Afar Goes Beyond Amazon Alexa threatpost.com/light-based-attacks-digital-home/161583/ They broadened their research to show how light can be used to manipulate a wider range of digital assistantsincluding Amazon Echo 3 but also sensing systems found in medical devices, autonomous vehicles, industrial systems and even space systems. Live Patching Windows API Calls Using PowerShell isc.sans.edu/diary/rss/26826 […]

Read More

Daily NCSC-FI news followup 2020-05-25

Don’t Be Fooled by Covid-19 Contact-Tracing Scams www.wired.com/story/covid-19-contact-tracing-scams/ Fraudsters have found yet another way to take advantage of the pandemic. Fresh UK review into Huawei role in 5G networks www.bbc.com/news/business-52792587 The UK government is conducting a new review into the impact of allowing Huawei telecoms equipment to be used in British 5G networks. The National […]

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.