Categories
NCSC-FI News followup

Daily NCSC-FI news followup 2019-06-19

Apu: Kyberhyökkäys tietoverkkoihin voisi pimentää Suomen oletko varautunut?

www.apu.fi/artikkelit/kyberhyokkays-tietoverkkoihin-voisi-pimentaa-suomen

Kiinan tiedustelupalvelu värvää vakoilijoita LinkedInissä myös suomalaisia ulkopolitiikan asiantuntijoita lähestytty

yle.fi/uutiset/3-10838995 Raportin on laatinut Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Quick Detect: Exim “Return of the Wizard” Attack

isc.sans.edu/forums/diary/Quick+Detect+Exim+Return+of+the+Wizard+Attack/25052/ =Thanks to our reader Alex for sharing some of his mail logs with the latest attempts to exploit CVE-2019-10149 (aka “Return of the Wizard”). The vulnerability affects Exim and was patched about two weeks ago. There are likely still plenty of vulnerable servers, but it looks like attackers are branching out and are hitting servers not running Exim as well.

ESS: Hyvinvointiyhtymä lähetti turhia laskuja, sotkun syytä selvitetään – vastuun välttely tapahtuneesta alkoi saman tien

www.ess.fi/uutiset/paijathame/art2549228 Virhelaskut liittyivät yhtymässä tehtyyn tietojärjestelmän päivitykseen, jossa huoltokatkon aikana syntyi virheellistä laskuttamista. Näin tapahtui, koska vanhaa maksuliikennettä alettiin automaattisesti käsitellä osittain uudelleen.

ESS: Kirjastojärjestelmä on saatu toimimaan Lahden kirjastoissa viimeviikkoinen kyberhyökkäys vaikuttaa kaupungin palveluihin yli juhannuksen

www.ess.fi/uutiset/paijathame/art2549182

Ryuk Ransomware Adds IP and Computer Name Blacklisting

www.bleepingcomputer.com/news/security/ryuk-ransomware-adds-ip-and-computer-name-blacklisting/ A new variant of the Ryuk Ransomware has been discovered that adds IP address and computer blacklisting so that matching computers will not be encrypted.. When BleepingComputer asked Kremez why he felt they were making these checks, he told us that it was likely to avoid encrypting computers in Russia.

Oracle patches another actively-exploited WebLogic zero-day

www.zdnet.com/article/oracle-patches-another-actively-exploited-weblogic-zero-day/ Oracle released an out-of-band security update to fix a vulnerability in WebLogic servers that was being actively exploited in the real world to hijack users’ systems.. Attacks using this vulnerability were first reported by Chinese security firm Knownsec 404 Team on June 15, last Saturday.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.